Vrucht zien

Guinee, augustus 2022
Door Fennie Haase

De afgelopen weken in Guinee werden gekenmerkt door grijsheid, regen en kille klamme vochtigheid. Kilometershoge wolken hebben onophoudelijk regen uitgegoten en het zonlicht tegengehouden.
Eindelijk breekt de zon door. Ik ga gauw naar buiten om even lekker van de zon te genieten. Ik zoek een ‘dunne’ schaduw op en zet mijn tuinstoel in de gemakstand. Ik geniet van het licht en de ruimte om me heen.

Terwijl ik wat rondkijk, valt mijn oog op een plant die er al jaren staat te staan. Niet meer en niet minder. Hoewel hij vast wel wat gegroeid zal zijn, lijkt hij onveranderlijk. De plant heeft prachtige grote zwaardvormige bladeren die groeien in rozetvorm. De bladeren zijn breed aan de basis, uitlopend in een punt en zonder stekeltjes. De kleur is warm donkergroen met een zilverglans.
Ineens gaan mijn ogen wijd open. Uit het midden steekt een stengel zo’n anderhalve meter de lucht in. De plant gaat bloeien! De bloemstengel is wel 10 cm dik.
Ik voel me helemaal blij worden. Wordt dit een herhaling van wat vorig jaar gebeurde bij mijn buren, familie De Niet? Dan zie ik binnenkort opnieuw zo’n prachtig beeld van het zendingswerk hier in Guinee!

Familie De Niet had een vergelijkbare agaveplant, de sisalsoort, voor hun huis staan. Die stond er al toen hun voorgangers er woonden, familie Van Linden. Met de jaren werd de plant wat groter en wat breder. Ik woon al tien jaar op deze plaats, maar had het nog nooit meegemaakt: de plant begon te bloeien. Nadat ik een foto appte naar familie Van Linden kreeg ik van hen te horen dat de plant zo’n achttien jaar geleden was geplant.
De enorme plant bloeide op indrukwekkende wijze. Ik ben slecht in het schatten van afstanden, maar de bloemstengel had zeker een hoogte van 8 à 10 meter. De bloem bestond uit duizenden kleine plantjes. Na de bloei is de plant doodgegaan. De moederplant heeft haar leven gegeven aan haar nakomelingen.

Weer kijk ik naar de plant in mijn blikveld. Ik zie meer dan een veelbelovende bloemstengel. Voor mij is dit een beeld van het zendingswerk in Guinee en met name onder de Mogofin. Al zó lang is de zending hier. Al zó lang ben ik hier. Ogenschijnlijk gebeurt er niets. Toch…
Gods Geest geeft leven door het levende Woord. Dat wordt nu vertaald en gestrooid. Eens zal het opschieten en veel vrucht dragen, daar ben ik heilig van overtuigd. Want Hij heeft het beloofd. Uit alle natie, geslachten en volken en talen zullen ze komen (Openb. 7: 9).