Paulus Podcast
Podcastserie De onbekende God (2023)
Zendingswerkers krijgen soms gelegenheid om een concrete situatie te gebruiken voor een goed gesprek. Zo deed Paulus het ook, toen hij in Athene het altaar voor 'de onbekende God' zag. In deze podcastserie onderzoeken Hanneke van Eckeveld en Frans van Grol in hoeverre grote levensthema's de kans geven om met mensen in Ecuador, Guinee en Albanië in gesprek te raken. Ze gaan daarvoor in gesprek met Aline van de Maat, Teun Hakvoort en Gerard Wassink.
#4 | Zichtbaar bang voor wat onzichtbaar is
Iedereen weet iets van het verlammende effect van angst. In Ecuador zijn mensen zichtbaar bang voor het onzichtbare, merkt Aline van de Maat. In de coronatijd zag zij de paniek toeslaan door een virus waarop geen enkele controle is. Het ontbreken van kennis speelt daarbij een rol. Maar dan is het zo vreugdevol om te merken hoe medechristenen in de zendingsgemeente hebben geleerd rust te vinden bij de Heere Jezus Christus.
#3 | 'Deze wereld is moeilijk'
Guineeërs weten niet beter of lijden hoort bij het leven. ‘Deze wereld is moeilijk’, zeggen ze tegen Teun Hakvoort, evangelist in Boké. Toch hoort Teun weinig Guineeërs vragen waarom ziekte en dood zoveel slachtoffers maken. Het gaat zoals God bepaalt. Dat neemt niet weg dat er veel angst is voor de onzichtbare geesteswereld, die grote invloed heeft op de loop van het leven. Wat een bevrijding als het Evangelie vertrouwen geeft op God en in Zijn leiding.
#2 | Fouten maken mag (niet)
Maak je een fout? Dan ga je in tegen de norm: je doet iets wat niet mag. Gerard Wassink ziet in Albanië dat grote fouten de onderlinge relatie diep kunnen beschadigen. Hij vertelt ook dat in sommige situaties bloed nodig is om de fout te herstellen. Toch is de ervaring van menselijk falen voor Albanezen niet direct een reden om de kerk op te zoeken.
#1 | Blij met familie
Aline van de Maat werkt in Ecuador. Veel mensen die zij ontmoet, hebben het niet makkelijk in het dagelijks leven. Toch ervaren zij weleens diepe vreugde. De waarde van ‘samen zijn’, speciaal met familie, staat in hoog aanzien en geeft een positieve emotie. De trouw die Ecuadoranen hun familie betonen, heeft bijna iets ‘goddelijks’.
Teaser
Kom in de sfeer en beluister de teaser.
~~~
Podcastserie Evangelie voor alle volken (2022)
Meer dan 60 jaar lang worden zendingswerkers door ZGG uitgezonden over heel de wereld. Zij brengen het Evangelie bij mensen die het nog niet kennen. In deze podcastserie probeert communicatieadviseur Hanneke van Eckeveld te achterhalen wat mensen drijft om zendingswerk te verrichten en waarom de kerk zoveel inspanning verricht om deze werkers uit te zenden. Zij gaat in gesprek met Jan-Kees Kooijman, missioloog en toeruster bij ZGG.
Teaser
Kom in de sfeer en beluister de teaser.
#1 | 2.000 jaar wachten
Het kost tijd, de voorbereiding op zendingswerk. Van Genesis 12 naar Mattheüs 28. Van de belofte voor alle volken naar de duidelijke opdracht van Christus. En dan nog is het wachten totdat eindelijk Paulus en Barnabas vertrekken vanuit de christengemeente in Antiochië. Waarom duurt het zo lang?
#2 | Paulus op pad
De vervolger wordt verkondiger. Paulus’ levensverhaal kent een radicale omkeer. Wonderlijk genoeg heeft zijn vervolgingsdrang al bijgedragen aan de verspreiding van het Evangelie. Als zendingsapostel maakt hij van dat laatste zijn levenswerk. Is hij zich bewust van de beloften in het Oude Testament? En hoe gaat hij te werk, zonder beleidsplannen en zonder ervaring?
#3 | Van woorden naar daden
Christus geeft Zijn kerk een opdracht. Wat doen de Gereformeerde Gemeenten daarmee sinds het ontstaan in 1907? Het begint met praten, met een commissie, met een collecte. Het vervolgt met praten op de Generale Synode, de benoeming van een voorlichter en het ontstaan van een zendingsblad. Dan breekt het door met de uitzending van het eerste zendingsteam. Maar is het wel een goede keuze om dit team naar Irian Jaya te laten gaan?
#4 | De kring blijft rond
Zendingswerk geeft strijd, in geestelijke zin. Gelukkig is er een thuisfront! Leden van de Gereformeerde Gemeenten vechten mee in de strijd, zonder dat ze zelf zijn uitgegaan. Dat is logisch, want deze leden zijn de dragers van het zendingswerk door ZGG. Maar wat dóét het thuisfront precies voor zending? Vier werkwoorden vatten het samen…
#5 | Zegenrijk zendingswerk
Soms gaat het duizelen. Zóveel zendingswerkers, zóveel activiteiten op het thuisfront, zóveel gebed, zóveel liefde voor zendingswerk, wat brengt het teweeg? De betrokkenheid op zending laat zien dat er zegen op zendingswerk gevonden wordt, en te verwachten is. Zegen onder de bereikte volken: Gods genade wordt zichtbaar in het leven van personen, en soms zelfs in een maatschappij. Zegen op het thuisfront: Nederlanders zijn getuigen van de vervulling van Gods belofte voor de volken. Zendingswerk geeft rijke zegen op alle fronten. ‘De volken zullen U, o God! loven’ (Psalm 67: 4a en 6a).