Context zendingswerk: Nigeria

Nigeria, officieel de Federale Republiek Nigeria, ligt in het westen van Afrika. De naam is ontleend aan de langste rivier in het land, de Niger. Nigeria is het tweede land waarnaar de ZGG zendingswerkers uitzond. De republiek bestaat uit 36 staten en een hoofdstedelijk gebied rond de hoofdstad Abuja. Een andere bekende grote stad is Lagos. De staten hebben voor een deel hun eigen wetten. Zo is de rechtspraak in twaalf deelstaten in het noorden gebaseerd op de sharia, de islamitische wet, overigens zeer tot ongenoegen van de staten in het zuiden.

Door Evelien Smit

Schattingen van de bevolking van Nigeria lopen sterk uiteen. Het land is in elk geval het volkrijkste gebied van Afrika. Waarschijnlijk bedraagt het aantal inwoners zo’n 175 miljoen. De oppervlakte bedraagt ongeveer 923.800 km2, daarmee is Nigeria bijna 25 keer zo groot als Nederland.
De bevolkingsgroei gaat hard, want gemiddeld baart een Nigeriaanse vrouw zes kinderen. Het geboortecijfer is ongeveer drie keer zo hoog als het sterftecijfer.
De bevolkingssamenstelling is zeer divers. Zo leven er maar liefst 250 verschillende etnische groepen in Nigeria. De belangrijkste zijn de Haussa en Fulani in het noorden, de Igbo in het zuiden en de Yoruba in het westen.
Engels is de officiële taal. Daarnaast zijn er drie nationale talen (Hausa, Igbo en Yoruba) en zes erkende regionale talen (Edo, Efik, Fulani, Idoma, Ijaw en Kanuri). Het aantal overige talen en dialecten is ongeveer net zo groot als het aantal etnische groeperingen.

Godsdienst

Het aantal christenen en het aantal moslims is ongeveer gelijk verdeeld, beide bijna de helft, waarbij 1,4% van de bevolking een andere godsdienst aanhangt. Het noorden is overwegend islamitisch en het zuiden christelijk. Veel Nigerianen combineren het christendom of de islam met traditionele natuurgodsdiensten, waarin de geestenwereld een belangrijke rol speelt.

Bodemschatten en armoede

De Nigerdelta is het gebied rond de rivier de Niger. Dit gebied staat bekend om de vruchtbare grond. Veel mensen in Izi werken in de landbouw, waarbij ook kinderen moeten meehelpen. In Izi is het belangrijkste gewas dat wordt verbouwd yam, een eetbare wortelknol die in veel Afrikaanse landen net zo belangrijk is als in Nederland de aardappel. Daarnaast wordt cassave verbouwd en wordt uit palmbomen olie gewonnen. Ook wordt er veel rijst geproduceerd in het Izi-gebied. Er zijn veel bodemschatten zoals olie, gas, kolen, tin, ijzer en zink. Vijfennegentig procent van het inkomen van de regering is afkomstig uit de olie. Shell is al jarenlang de belangrijkste olieproducent in Nigeria.
Hoewel de economische groei de laatste decennia vrij hoog was, heeft dat helaas niet geleid tot een algehele welvaartsstijging voor alle Nigerianen. Dit heeft verschillende oorzaken. Door de grote aandacht voor oliewinning is de aandacht voor het ontwikkelen van betere landbouwmethodes achterop geraakt. Verder is de infrastructuur van geringe kwaliteit en functioneert het onderwijssysteem slecht. Hierdoor is een groot deel van de beroepsbevolking laagopgeleid (een derde deel kan niet lezen of schrijven) en is de werkloosheid hoog. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft ruim zeventig procent van de bevolking onder de armoedegrens. Nigeria heeft de laatste jaren wel, mede onder druk van het IMF, stappen gezet om de economie te hervormen. Het ontbreekt Nigeria zeker niet aan hulpbronnen, gezien alle bodemschatten. Een zeer groot deel van de bevolking profiteert echter niet van de economische groei. Dat komt, behalve door de genoemde oorzaken, ook door het zwakke bestuur en de grote mate van corruptie. Bovendien zijn er steeds weer oplaaiende onlusten onder de bevolking.

ZGG in Nigeria

ZGG is in 1963 met zendingswerk begonnen in het Igede-gebied in het zuiden van Nigeria. Dit werkgebied is in 1989 overgedragen aan de Methodist Church of Nigeria. Vanaf 1974 heeft ZGG gewerkt in Izi, een gebied dat aan Igede grenst.
In de loop van de jaren zijn er zendingsgemeenten ontstaan en geïnstitueerd. In 1982 is in Izi de Nigeria Reformed Church ontstaan, een kerkverband dat in 1988 is geïnstitueerd en daarmee een zusterkerk is van de Gereformeerde Gemeenten. Als gevolg van de steeds grotere zelfstandigheid zijn de laatste zendingswerkers in 2014 teruggekeerd.

Boko Haram

De laatste tijd is Nigeria vaak in het nieuws vanwege Boko Haram. Deze terreurorganisatie heeft als doel om al het onderwijs dat niet is gebaseerd op de islam te verbieden. Zij strijdt daarbij tegen alle culturele, religieuze en wetenschappelijke invloeden die aan het Westen zijn toe te schrijven. Boko Haram werd in 2002 opgericht en vergelijkt zichzelf graag met de Taliban in Afghanistan. De praktijken die leden van Boko Haram hanteren zijn afschuwelijk: bomaanslagen tegen kerken en scholen, ontvoeringen, uitroeiing van hele dorpen, kinderprostitutie en slavenhandel. Ook moskeeën die niet ‘strikt’ genoeg zijn moeten het regelmatig ontgelden. Begin 2014 nam het geweld steeds meer toe. In augustus heeft Boko Haram in navolging van IS (Islamitische Staat) in Syrië en Irak een islamitisch kalifaat in Nigeria uitgeroepen. Inmiddels zijn er vele duizenden gewonden gevallen en zijn er ook al duizenden Nigerianen door aanhangers van Boko Haram gedood, vooral in het noorden van het land.

Eerder verschenen in Paulus 344 - november 2014

Lees ook de andere artikelen in deze serie
Context zendingswerk: Indonesië
Context zendingswerk: Albanië
Context zendingswerk: Ecuador
Context zendingswerk: Guinee

Context zendingswerk Nigeria.pdf

Context zendingswerk Nigeria.pdf

  • Download