Op zakenreis naar Azië

Reizen voor je werk en over de Heere vertellen


Misschien gaat u voor uw werk naar een land in Azië of elders in de wereld waarvan u weet dat evangelisatie er verboden is. Kerken zijn er niet of worden oogluikend toegestaan en zendingswerkers kunnen Gods Woord niet openlijk uitdragen als zij hun visumpositie niet in gevaar willen brengen. Dat levert u als zakenreiziger vragen op: Gelden deze ‘beperkingen’ ook voor mij of kan ik er openlijk over spreken wie de Heere voor mij is?

Door Henrieke Schimmel

Zendingswerkers uit Azië reageren enthousiast op zo’n vraag: wat mooi dat u in deze landen komt voor zakelijke doeleinden en dat u niet wilt zwijgen over God en Zijn Woord. Ten eerste: kom ervoor uit dat u christen bent en wees open over wat u gelooft. Juist hier zijn veel mensen op zoek naar waarheid, maar is het moeilijk om mensen te vinden die erover vertellen. Ook betrouwbaar theologisch materiaal is soms maar beperkt beschikbaar. Misschien ontmoet u christenen en is het voor hen bemoedigend dat u met elkaar kunt spreken. Daarom is het een goed idee om op zondag een lokale kerk te bezoeken, ook al kunt u niet alles of bijna niets van de dienst verstaan. Overigens geldt deze richtlijn niet voor volledig gesloten landen zoals Noord-Korea; daar moet u ook als reiziger bijzonder voorzichtig zijn.

Gelegenheid zoeken

In Azië heeft het christendom oude wortels; anders dan mensen vaak denken, is het zeker niet alleen een godsdienst van buitenlanders. Het is goed om daar iets vanaf te weten voor u in contact komt met Aziaten.
Ook evangelisatie begint bij de naaste dichtbij: als u voor uw bedrijf naar het buitenland gaat, is dat de zakenpartner met wie u samenwerkt en waarmee u een relatie op kunt bouwen. Ontmoeting begint met het gewone gesprek over het weer, de buurt, de auto of het land. Overal vertellen mensen graag over hun cultuur. Wees vanuit een open, eerlijke houding geïnteresseerd: Wat is de geschiedenis van deze omgeving? Zijn er culturele gebouwen of activiteiten in deze stad? Misschien hebt u tijd om een dag toerist te zijn en wil uw begeleider meegaan. U biedt aan de entree te betalen, al is dat waarschijnlijk niet nodig. Die gezamenlijke dag buiten het gehoor van andere collega’s en het gewone werk biedt mogelijkheden voor inhoudelijk contact.

Samen naar de kerk

Een goed moment voor een gesprek is de maaltijd. Aziaten delen hun eten en vertellen graag over culinaire specialiteiten. Als u aangeeft voor het eten te willen bidden, zullen uw disgenoten misschien niet stil zijn omdat ze zich daar ongemakkelijk bij voelen, maar u geeft op die manier inzicht in uw leven. Uw gastheren vinden vragen stellen waarschijnlijk onbeleefd, dus neem zelf het initiatief om te vertellen waarom u met uw God spreekt voor u het eten uit Zijn hand ontvangt.
In het bedrijfsleven werkt men vaak zeven dagen per week, maar u wilt op zondag vrij zijn. Het is moeilijk uit te leggen waarom u dat wilt en daarom zou u kunnen vertellen dat u op zondag naar de kerk gaat. Weet uw collega misschien een kerk in deze stad? Mogelijk wil hij ook wel met u mee om te vertalen. In veel kerken is een boekwinkel te vinden. Het is een prima idee om hier een Bijbel te kopen en die als cadeau aan uw begeleider te schenken.

Zendingswerkers

Anders wordt het als u contact heeft met zendingswerkers. Als zij in gevoelige gebieden wonen, is het belangrijk dat zij niet geassocieerd worden met evangelisatie. Zendingswerkers komen open uit voor hun christen-zijn en daarom bezoeken ze ook allemaal de toegestane kerken in het land, maar daarbij houden zij zich aan de regels die de overheid gesteld heeft. Want hoewel zij veel legale redenen hebben om in het land te verblijven, kan hun visum zomaar worden ingetrokken als duidelijk wordt dat zij met missionaire motieven zijn gekomen. Bezoekers van zendingswerkers volgen daarom de voorschriften die ze van hun gastvrouw of -heer krijgen.

Iedere gelegenheid

Als u naar een land in Oost-Azië reist zonder dat uw verblijf verbonden is met zendingswerkers kunt u dus volledig open zijn over uw geloof. Het is dan goed om te bedenken dat getuige zijn vaak begint met daden, afspraken nakomen bijvoorbeeld en eerlijk zaken doen. Heel soms kunt u uitleggen waarom u oprecht wilt leven voor Gods aangezicht. Dat geldt natuurlijk net zo goed als u in dit gebied, in Nederland of waar ook ter wereld op vakantie gaat. Iedere christen heeft de opdracht om getuige te zijn, ook als hij of zij niet als zendingswerker is uitgezonden. Laat geen gelegenheid om goed over de Heere te spreken ongebruikt voorbijgaan! Het zal niet de eerste keer zijn dat een korte ontmoeting door de Heere gezegend wordt.

Eerder verschenen in Paulus 343 - september 2014