Op zoek naar de onbereikten

ZGG wil zendingswerk beginnen in Cambodja


Ds. W. Harinck maakte het nieuws bekend op de zendingsdag: ZGG wil graag zendingswerkers uitzenden naar Cambodja. De keuze voor dit Aziatische land is de uitkomst van een zoektocht. Welke stappen zijn in de achterliggende tijd gemaakt? En wat moet nog duidelijk worden?

Door Just van Toor

Het was in 2000 voor het laatst dat ZGG een nieuw zendingsterrein opende, namelijk Oost-Azië. Omdat de opdracht die de Heere Jezus aan Zijn Kerk gaf nog niet voltooid is, ervoer het deputaatschap de noodzaak te zoeken naar een nieuw terrein. En omdat op Papoea en in Nigeria zelfstandige zusterkerken zijn ontstaan die meer en meer zonder veel Nederlandse steun functioneren, heeft ZGG ook de mogelijkheden.

Al de volken

De eerste bezinning was theologisch van aard. Het deputaatschap aanvaardde een notitie waarin opnieuw werd onderstreept dat al in het Oude Testament zichtbaar wordt dat het heil van de komende Messias een wereldwijd karakter heeft. In Psalm 67: 4 lezen we: ‘De volken zullen U, o God, loven.’ In het Nieuwe Testament wordt deze lijn doorgetrokken. De zendingsopdracht in Lukas 24: 47 luidt: ‘En in Zijn Naam gepredikt worden bekering en vergeving der zonden, onder alle volken, beginnende van Jeruzalem.’ De conclusie van de theologische bezinning was dan ook dat in 2016 de opdracht nog onverminderd geldt om de onbereikte volken te bereiken met de boodschap van het Evangelie. Nadat deze bezinning was afgerond, is nagegaan waar deze volken zich bevinden.

Zoveel nood

De zoektocht leverde in de eerste plaats het beeld op dat er veel volken op deze wereld te vinden zijn die nog niet bereikt zijn met het Evangelie. Zelfs zo’n tweeduizend jaar nadat de Heere Jezus de zendingsopdracht gaf… Anno 2016 wonen ongeveer zestienduizend volken op de aarde. Ruim zesenhalfduizend volken worden beschreven als onbereikt. Dat betekent dat er geen christelijke gemeenschap aanwezig is, of dat deze gemeenschap te klein is om zelfstandig het Woord van God te kunnen verspreiden. Ze hebben dus hulp van anderen nodig.
Voor ZGG is het belangrijk dat werkers worden uitgezonden naar landen waar ze relatief veilig kunnen wonen en werken. Dat is belangrijk omdat ZGG vaak gezinnen uitzendt. Op veel landen in de wereld is dit helaas niet mogelijk. Te denken valt aan diverse landen in het Midden-Oosten en in Azië. Laten we deze nood niet vergeten! Ook daar moet het Woord gebracht worden. Echter, deze landen lenen zich minder voor lange-termijn uitzendingen die voor gemeentevorming juist nodig zijn. Op basis van verschillende criteria is door de Commissie Nieuw Zendingsveld een lijst opgesteld met een zestal landen. Deze criteria zijn afgeleid van het mandaat van ZGG. Een nadere bezinning bracht het aantal terug op twee. Toen over deze landen meer informatie was ingezameld, besloot het deputaatschap dat ds. W. Harinck en missioloog J.H.C. Kooijman een verkennende reis door Cambodja zouden maken.

Bewogen geschiedenis

Cambodja kent een bewogen geschiedenis. De oudst bekende beschaving stamt uit de eerste eeuw na Christus. Van de negende tot de veertiende eeuw maakt het land deel uit van een groot Khmer-rijk dat grote delen van Zuidoost-Azië beslaat. Vanaf de vijftiende eeuw brokkelt het rijk af. Van 1863-1953 zijn de Fransen aan de macht. Cambodja kent dan een redelijke zelfstandigheid. Op 9 november 1953 wordt het land onafhankelijk. Veel rust kent het land niet. Van 1955-1975 heeft Cambodja zwaar te lijden onder de Vietnamoorlog. De enorme Amerikaanse B-52-vliegtuigen bombarderen het land. Ze richten zich op de Vietcong, een communistische verzetsgroep. Niet minder dan zeshonderdduizend burgerslachtoffers vinden in deze strijd de dood. Aan het einde van deze strijd komt Pol Pot (1925-1998) aan de macht. Zijn beweging, de Rode Khmer, oefent een waar schrikbewind uit. In de vijf jaar dat het bewind aan de macht is, worden twee miljoen van de zeven miljoen inwoners gedood. Vaak na zware martelingen.
Tijdens hun oriëntatiereis bezoeken ds. Harinck en Kooijman een gevangenis waar onder het bewind twintigduizend mensen gevangen worden gehouden en gemarteld om later in de open lucht (de killing fields) gedood te worden. Slechts twaalf personen overleven het kamp. Van dit soort gevangenissen waren er heel wat in het land…

Angst voor geestenwereld

Tijdens hun reis ontmoeten ds. Harinck en Kooijman diverse zendingswerkers die in Cambodja actief zijn. Wat zijn zulke gesprekken waardevol om een beeld te krijgen van de geestelijke situatie van het land. Ook spreken ze met voorgangers van kleine christelijke kerken. Zowel de zendingswerkers als de voorgangers vertellen dat veel Cambodjanen vooral in naam boeddhist zijn. Die religie is eigenlijk maar een vernislaag aan de buitenkant van hun leven. In werkelijkheid zijn veel Cambodjanen animistisch. Ze hebben veel angst voor de geestenwereld en besteden veel aandacht aan voorouderverering. Daarnaast is er tegenwoordig steeds meer invloed van het materialisme. De welvaart neemt toe. Met de toenemende welvaart is er steeds meer sprake van huiselijk geweld, drankmisbruik en prostitutie.

Zoektocht

De conclusie van de reis naar Cambodja is dat er veel geestelijke nood is. De aanwezige werkers van andere organisaties hebben de bezoekers vooral gewezen op het noorden van het land waar veel werk te doen is. De komende tijd moet duidelijk worden welk type zendingswerk ZGG zou kunnen verrichten. Vooral op het platteland, waar nauwelijks zendingswerkers actief zijn, is die nood groot. Ook moet onderzocht worden welke mogelijkheden er zijn om visa te verkrijgen. Er zijn dus nog de nodige vragen. Dit vraagt om gebed om de verdere leiding van de Heere. Het uitzien van het deputaatschap is dat Hij ook verder de weg wijst. Hij heeft gezegd: ‘En dit Evangelie des Koninkrijks zal in de gehele wereld gepredikt worden tot een getuigenis allen volken en dan zal het einde komen’ (Matth. 24: 14).

Eerder verschenen in Paulus 353 - september 2016