Vijftig jaar zendingswerk

Een jaar van terug- én vooruitblikken


Op 21 februari 1962 vertrekt vanuit de haven van Amsterdam de M.S. ‘Oranje’. Het schip van de Stoomvaart Maatschappij Nederland vertrekt naar Singapore. Ruim negenhonderdvijftig passagiers kunnen er mee. Onder hen bevinden zich ook ds. Kuijt, onderwijzer Ten Voorde met zijn vrouw en zuster Sonneveld. Hierdoor is voor het eerst sprake van daadwerkelijke zending. De term ‘daadwerkelijk’ is hier niet overbodig. Immers: al sinds het ontstaan van de Gereformeerde Gemeenten is sprake van aandacht voor ‘uitwendige zending’ zoals dat toen genoemd werd.

Door Just van Toor

In 2012 zullen we op verschillende manieren terugblikken op de afgelopen vijftig jaar. In 1987 stond ZGG stil bij vijfentwintig jaar zendingswerk. Wat is er ook sinds dat jaar alweer veel gebeurd. Het herdenkingsboek dat toen werd uitgegeven, droeg de titel Zie, Ik zend u. Dat is hetzelfde gebleven. Niet de afgelopen vijfentwintig of vijftig jaar, maar al tweeduizend jaar. Sinds het moment dat de Heere Jezus de zendingsopdracht aan Zijn discipelen gaf, gaan christenen uit om anderen te vertellen…

Vooruitzien

Het is best verleidelijk om stil te blijven staan bij het verleden. Om terug te zien op alles wat er is gebeurd. De verhalen die verteld zouden kunnen worden, zijn ontelbaar. We kunnen ook putten uit een enorme verzameling beeldmateriaal. Toch willen we dat niet doen. Een goed begrijpen van de zendingsopdracht richt de blik als vanzelf vooruit. De opdracht is namelijk nog niet vervuld. En daardoor blijven de woorden van ds. Verhagen aan het einde van de eerste zendingsdag ook actueel: 'De zaak van de Koning heeft haast.' Dit neemt niet weg dat we op een aantal manieren willen stilstaan bij dit bijzondere moment.

Paulus

In ons zendingsblad, dat intussen de 58e jaargang meemaakt, zal dit jaar door L. Vogelaar de eerste vijftig jaar zending van de Gereformeerde Gemeente beschreven worden, dus het werk dat op het thuisfront gebeurde tot aan het moment dat de eerste zendingswerkers vertrokken. Bij deze reeks wordt telkens ook een stuk uit een eerdere jaargang van Paulus’gepubliceerd. Zo wordt duidelijk hoe zending meer en meer een plaats kreeg binnen onze gemeenten.

Zendingsdag

De jaarlijkse zendingsdag, die in 2012 gehouden zal worden op zaterdag 23 juni, zal opnieuw plaatsvinden in Gorinchem. Op deze dag staan we op diverse manieren stil bij vijftig jaar daadwerkelijke zending. In de eerste plaats komt dat aan de orde in de toespraken. Ook zullen diverse nieuwe uitgaven gepresenteerd worden, die ter gelegenheid van dit feit zullen verschijnen.

Uitgaven

We hebben er bewust voor gekozen geen herdenkingsboek uit te geven dat qua opzet vergelijkbaar is met het boek van vijfentwintig jaar terug. Het zou veel zaken uit de eerste vijfentwintig jaar dubbel beschrijven. In plaats daarvan publiceren we dit jaar diverse andere boeken over zendingsthema’s.

Bewogen pioniers
C. Janse, voormalig zendingswerker op Papoea en tevens oud-voorlichter, vertelt in het nieuwe boek Bewogen pioniers over het zendingswerk dat Coby van Rossum, Dini Sonneveld en Marry van Moolenbroek hebben verricht. Deze zendingszusters hebben het zendingswerk lange tijd mogen dienen en voelen zich er nog steeds bij betrokken. De uitgave beschrijft op een warme manier het begin van het (medisch) zendingswerk in Irian Jaya en Nigeria.

Prekenbundel
Een tweede boek dat we uitgeven, is een prekenbundel met een achttal zendingspreken. Alle predikanten van het zendingsdeputaatschap hebben hieraan meegewerkt. Vier preken gaan over een tekst uit het Oude Testament en vier nemen het Nieuwe Testament als uitgangspunt. Deze prekenbundel kan natuurlijk voor persoonlijk gebruik worden aangeschaft, maar we hopen dat deze zendingspreken ook in de leesdiensten gebruikt gaan worden.

Jongeren in Ecuador
In de afgelopen jaren is niet alleen zendingswerk verricht op Papoea. Later kwamen daar ook andere landen bij. Een van die landen is Ecuador. In diverse grote steden is een zendingsgemeente ontstaan en in 2012 zal naar verwachting de nieuwe post Quevedo geopend worden. Peter van Olst, evangelist in Portoviejo, verzorgt een boekje waarin hij ontmoetingen in de wijk ‘El Floron’, zijn werkgebied, beschrijft. Het boekje is in het bijzonder bedoeld voor jongeren en de opbrengst komt ten goede aan het jongerenwerk in Ecuador. Hoewel dit boekje zich richt op jongeren, zal de oudere geïnteresseerde lezer het zeker ook graag lezen.

Cd-presentatie

Behalve enkele boeken presenteren we ook een nieuwe cd. Deze cd wordt in april opgenomen door het Walchers Jongerenkoor onder leiding van Peter Wildeman. Het repertoire bestaat uit psalmen en gezangen. Naast het koor zijn ook diverse solisten en instrumentalisten te horen. De winst van deze cd’s komt geheel ten goede aan ZGG. Op de zendingsdag zal het koor alvast enkele muziekstukken ten gehore brengen.

Verwondering

Op momenten van herdenken bestaat altijd het gevaar dat we op verkeerde zaken gaan letten. Dat we het verleden geheel romantiseren. Dat we juist alleen maar zien op alles wat niet goed ging. Of dat we blijven staren op mensen. Ter gelegenheid van veertig jaar daadwerkelijke zending sprak toenmalig deputaat ds. C.J. Meeuse woorden die ook nu nog de moeite van het overdenken waard zijn: 'Hoe zit u te luisteren? ‘Worden wij wel geëerd?’ Of moet het verlangen er zijn in ons hart: hoor ik iets van de Koning? Hoor ik iets van het welbehagen dat, o wonder, ook door het zendingswerk van de Gereformeerde Gemeenten - dat instrumentje mocht zijn in Zijn handen - gelukkiglijk voortgaat? Het komt aan op het gedenken van Góds werken, om Hem te prijzen.'

Eerder verschenen in Paulus 327 - januari 2012