Cambodja

Over het land

Cambodja ligt in het zuidoosten van Azië. Het grenst aan Vietnam, Laos en Thailand. De hoofdstad Phnom-Penh ligt ongeveer 9600 kilometer bij Nederland vandaan.

Veel mensen gaan graag naar Cambodja omdat het zo'n mooi land is. In het laag-gelegen land liggen uitgestrekte rijstvelden. Aan de kust vind je mangrovebossen en ook regenwoud. Voor de kust liggen schitterende eilandjes in de Golf van Thailand. Dieper het land in zijn ook bergen te vinden. In de jungles van Cambodja kun je mooie jungle-dieren vinden, maar ze zitten diep verstopt. Het is een gevaarlijk om ze op te zoeken, omdat in de Cambodjaanse grond overal nog landmijnen zijn te vinden. Die zijn een overblijfsel van een oorlog van vroeger. In Cambodja is het altijd warm. Een aantal maanden per jaar regent het veel; andere maanden zijn vooral droog.

In Cambodja is genoeg ruimte om te wonen. Gemiddeld leven er ongeveer 92 mensen op één vierkante kilometer. In Nederland zijn dat er 416. De bevolking is jong. 48,6% van de mensen is 0-24 jaar, 4,4% ouder dan 65 jaar.

ZGG in Cambodja

In 2016 besluit ZGG te gaan werken in Cambodja. Hiervoor was goed onderzoek gedaan naar het land. Kun je er goed wonen als Nederlander? Is er al een Bijbel in de taal van de mensen? Hoeveel christendom is er in dit land? Het was duidelijk dat in dit land gebieden zijn waar bijna niemand nog gehoord heeft van Gods Woord.

In 2017 vertrekt de eerste zendingswerker naar Cambodja en wordt een tweede werker gevonden. Het is bedoeling dat er meer werkers worden uitgezonden. Omdat ZGG nog maar net in Cambodja werkt, is het nu vooral nog zoeken naar mogelijkheden om zendingswerk te doen. Bovendien kost het veel tijd om de taal van dit land te leren. Ook is het belangrijk om goed contact met de mensen in Cambodja te krijgen.

Het mooie is dat bij al dat zoeken de Bijbel toch al open kan gaan. Hij is namelijk al vertaald in de taal van Cambodja, dus de zendingswerkers kunnen bij al hun contacten met de mensen proberen iets van God te vertellen.

Wie werken in Cambodja?

Op dit moment is er één zendingswerker in Cambodja. Het is Hanneke Boer. Zij heeft de taal inmiddels geleerd en gaat in 2021 en 2022 werk zoeken waarin ze ook iets kan vertellen over de Heere.