Ecuador

Over het land

Ecuador ligt in het noordwesten van Zuid-Amerika. Het land grenst aan Peru en Colomia. Quito is de hoofdstad; die ligt bijna 9600 kilometer bij Nederland vandaan.

Dwars door Ecuador heen ligt een hoog gebergte: de Andes. Vanuit het vliegtuig zie je de toppen van de bergen boven de wolken uitsteken. In de Andes kan het best wel koud zijn, zeker als je heel hoog zit. In de ruige bergen kom je zomaar vulkanen tegen, of een kratermeer. Aan de oostkant van de Andes ligt een groot Amazone-oerwoud. Het is er atijd warm en vochtig en er wonen veel dieren tussen de bomen en struiken. Aan de westkant van de Andes ligt de kust. Je vindt er strand en mangrove-bossen en je kunt daarvandaan naar de Galapagos-eilanden varen.

In Ecuador is meer dan genoeg ruimte om te wonen. Gemiddeld leven er ongeveer 68 mensen op één vierkante kilometer. In Nederland zijn dat er 416. De bevolking is jong: 44,8% is 0-24 jaar oud. 7,7% is ouder dan 65 jaar.

ZGG in Ecuador

In 1995 begint het werk van ZGG in Ecuador. Voor het eerst worden zendingswerkers naar een grote stad gestuurd om zending te bedrijven. Dat is niet voor niets. In Psalm 72 vers 16 kun je lezen: 'en die van de stad zullen bloeien als het kruid der aarde.' Ook mensen in grote steden en armoedige wijken moeten horen van de Heere Jezus!

In de miljoenenstad Guayaquil ontstaat een klein kerkje met christenen. Daarna komt er ook in Portoviejo, Machala en Quevedo een kerk met leden. De kerkgebouwen staan meestal in wijken waar veel mensen in armoede leven. Toch komen de mensen niet naar de kerk om er geld of eten te krijgen. In de kerkdiensten op zondag ontdekken ze de rijkdom in Jezus Christus. En daar horen ze ook over bij de bijbelstudies, op de vrouwenvereniging, in de muziekgroep of bij het werk met kinderen en jongeren.

Het is heel fijn dat de mensen in Ecuador Spaans spreken, en dat de Bijbel al vertaald is in die taal. Veel andere goede boeken worden ook vertaald in het Spaans, zodat kinderen, jongeren en volwassenen meer kunnen lezen over Gods Woord en over het lezen als christen.

Twee mannen uit de kerk in Guayaquil krijgen een opleiding in de theologie. Eén van hen wil graag dominee worden (rechts op de foto), de ander evangelist (links op de foto). Het is de hoop dat deze twee mannen binnen niet al te lange tijd klaar zijn met hun studie en kunnen voorgaan in de gemeenten in Ecuador.

Wie werken in Ecuador?

In al die gemeenten in Ecuador wordt veel werk verzet door Nederlandse zendingswerkers. In het land wonen vijf zendingswerkers. Drie van hen hebben ook een heel gezin meegenomen. Ben je benieuwd wie het zijn? Klik dan HIER met je muis!