Zending in Openbaring

Door Just van Toor

Na Pinksteren ziet de Kerk uit naar de wederkomst van Christus. Zo zeker als de profetieën van het Oude Testament in Christus in vervulling zijn gegaan, zal ook het voorzegde einde van alle dingen komen. Bij Zijn wederkomst zal ook de zendingsopdracht ten einde zijn. Johannes kreeg daar op Patmos een heerlijk vergezicht van. Hij ziet hoe de Kerk uit Jood en heiden straks de Heere voor eeuwig de eer toebrengt.

In Openbaring 12 komt dat heel duidelijk tot uiting. In dit hoofdstuk beschrijft Johannes hoe het Evangelie over de hele wereld door verbreid wordt, maar ook met wat voor strijd dit gepaard gaat (vers 8). Dat is echter niet het enige: in vers 11 staat de verzekering dat het werk voltooid zal worden en vrucht zal dragen. In Openbaring komen we op verschillende plaatsen de uitdrukking ‘de volken van deze wereld’ tegen. Daarmee wordt de mensheid als geheel bedoeld. Soms gebeurt dat op een negatieve manier. We kunnen lezen dat het grote, goddeloze Babylon alle volken op deze wereld heeft verleid (Openb. 14: 8). Ook lezen we van satan die uitgaat om alle volken op deze aarde te verleiden (Openb. 20: 8). Daarom zal ook de gehele mensheid geoordeeld worden (Openb. 20: 12).

We lezen echter ook op een andere manier over alle volken. Johannes ziet een grote schare, die niemand tellen kan, uit alle natie en geslachten en volken en talen (Openb. 7: 9). Ze staan voor de troon van God. Zal die grote schare omkomen in het aangrijpend oordeel van God over alle mensen? Nee, ze hebben palmtakken in hun handen en dragen lange witte klederen. Ze zijn gewassen in het bloed van het Lam.

Een schare uit alle volken… Het doet ons terugdenken aan de zendingsopdracht: 'Gaat dan henen, onderwijst al de volken' (Matth. 28: 19). Kennelijk heeft de zendingsopdracht vrucht gedragen. Vrucht op het werk van het Lam, zoals voorzegd door de profeten (Jes. 53: 10). Zo vormt Openbaring een heerlijk slot van de zendingsgeschiedenis. Wat is de vrucht op het zendingswerk? Een enkeling hier? Of slechts twee daar? Nee, uiteindelijk zal het een grote schare zijn, die niemand tellen kan.

Toch moet dit wonderlijke vergezicht ons niet doen denken dat Gods Koninkrijk zonder verzet zal komen. Integendeel. De satan weet dat hij nog een kleine tijd heeft (Openb. 12: 12). Hij heeft daarom zijn vurige pijlen nog meer gericht om die komst te vertragen, om Christus’ werk teniet te doen. En hij lijkt daar soms nog  voorspoedig in te zijn ook. Als het Lam het vijfde zegel heeft geopend, ziet Johannes onder het altaar de zielen van hen die om het Woord van God gedood zijn. Ze zijn ten prooi gevallen aan satans aanvallen. Zo lijkt het, tenminste. Want satan kon wel, onder Gods toelating, hun lichaam doden, maar hun ziel was Christus’ eigendom. Als zij bij God om wraak roepen over hun vergoten bloed, ontvangen zij witte klederen. Zij moeten nog een tijd rusten. Er zullen er meerderen volgen die ook, net als zij, gedood zullen worden. Satan en zijn dienaren menen dat zij dit straffeloos kunnen doen, maar de heilige en waarachtige Heerser zal straks Zijn verschrikkelijk oordeel vellen (Openb. 6: 9-11).

Er wordt wel eens gezegd dat geen zaak er zo goed voorstaat als de zaak van Koning Jezus. En het is waar. Dwars door alle verdrukking en verleiding heen, bouwt Hij Zijn Kerk. Soms op een in het oog springende wijze, zoals op de Pinksterdag. Vaak in de stilte, zoals Lydia onder Paulus’ prediking tot bekering kwam. Op sommige plaatsen leeft de Kerk in vrijheid, op andere in hevige verdrukking. Hoe het ook zij: voor allen die de Heere mogen kennen, wacht er strijd zolang ze in dit leven zijn. Maar daarom te meer is het Gods bijzondere zorg over Zijn Kerk dat Hij tot hen allen zegt: 'Deze dingen heb ik tot u gesproken, opdat gij in Mij vrede hebt. In de wereld zult gij verdrukking hebben; maar hebt goeden moed, Ik heb de wereld overwonnen' (Joh. 16: 33).

Eerder verschenen in Paulus 337 - september 2013

Lees ook de andere Bijbelstudies in deze serie
Zending in Genesis
Zending in de psalmen
Zending in de profeten
Zending in de evangeliën
Zending in Handelingen
Zending in de apostolische brieven

Zending in Openbaring.pdf

Zending in Openbaring.pdf

  • Download