Ecuador: 24 maart 2020

De wereld in de ban van het corona-virus. Zo gingen we het weekend van 14 maart in. Maximaal honderd kerkgangers, in Ecuador maximaal dertig, maar in de praktijk zijn er alleen maar online diensten. We keken elkaar al een paar keer aan. Hoe zou het lopen met onze geplande verhuizing van 23 maart?  

Op zondagavond 15 maart kwam een bericht dat de boel behoorlijk op spanning bracht: vanaf dinsdagochtend 6:00 uur alleen nog noodzakelijk verkeer. Valt een verhuizing van Quito naar Machala daar ook onder? Waarschijnlijk niet. Dus de enige mogelijkheid was: morgenvroeg. Dat zou betekenen dat we moesten proberen om zoveel mogelijk spullen in de auto te pakken, een ruim tien uur lange reis in één keer te maken en hopen dat de verhuizers dezelfde dag nog zouden komen (een week eerder dan gepland). Het inpakken zouden we dan moeten delegeren aan lokale mensen, want dat duurt ook een paar uur en wij wilden wel voor het donker in Machala zijn.  

Zo gezegd, zo gedaan. Voordat we de beslissing namen, hebben we eerst gebeden. Mogen onze plannen slagen? Om zo te voorkomen dat we opgesloten zitten in Quito (voor hoelang?) en alvast te gaan settelen in Machala (maar ook thuis zullen moeten blijven) en zo mogelijk alvast in te voegen in het werk dat wacht?  

’s Ochtends vroeg begonnen met inpakken, daarna diverse telefoontjes gepleegd en op hoop van zegen (!) de lange reis aangevangen. Het was een lange, maar voorspoedige reis. We kwamen tegen de avond aan bij ons nieuwe huis en konden gelukkig nog wat boodschappen doen. Inmiddels waren er namelijk al weer nieuwe, verscherpte maatregelen aangekondigd: de avondklok en verdere beperking van verkeer.  

Er bleef nog één wens en gebed over: dat de verhuiswagen de volgende dag ook zou komen, zodat we al onze spullen uit Quito in Machala zouden hebben en ons daadwerkelijk in Machala konden vestigen. Positieve en negatieve berichtgeving wisselde elkaar af. Om twaalf uur de volgende dag is het gelukkig toch zover: de verhuiswagen staat voor de deur!  

Ik doe het hek open om ze binnen te laten. Mijn zoon Daniël staat naast me en kijkt me verbaasd aan: ‘Pap, heb je ervoor gebeden ofzo?’ 

Zijn directe link tussen gebed en wens verraste me wel een beetje. Maar het is heel bijbelse logica. Mattheüs 7: 7-8 zegt: ‘Bidt, en u zal gegeven worden; [..] Want een iegelijk die bidt, die ontvangt’!  

Steven Baan