Onverwachte bloei

Sinds ik in Ecuador woon, heb ik een nieuwe ontspannende bezigheid ontdekt: werken in de tuin. In Nederland had ik nooit een eigen tuin, dus ook niet de mogelijkheid om te ontdekken hoe ontspannend dit kan zijn.

Toen ik ruim twee jaar geleden in dit huis in Guayaquil kwam wonen, bestond de tuin vooral uit gras. En hoewel gras makkelijk kan zijn (je hoeft het alleen maar te maaien, dacht ik), miste ik toch wel wat kleur in mijn tuin. Dus ik ging aan de slag.
Met hulp van de tuinman, die een deel van het gras verwijderde, kwam er ruimte voor planten en bloemen. Ook moest ik heel wat grote stenen uit de grond halen, voordat ik mijn nieuwe planten erin kon zetten. Achter mijn huis staat namelijk een grote rotswand die uitlopers heeft in mijn tuin.
In de hoek had ik ruimte gemaakt voor prachtige bloeiende bougainvilles. Dit zijn planten met kleine witte bloemetjes omgeven door felgekleurde schutbladeren. Ze fleurden de tuin onmiddellijk op.

Helaas… binnen enkele weken begonnen de bloemetjes en de schutbladeren af te vallen. De kleur verdween; een groene plant bleef achter. In de maanden die volgden, bleef ik uitzien naar nieuwe bloemetjes. Maar ach. De planten groeiden, maar alleen de groene blaadjes vermenigvuldigden.
Ik probeerde van alles om de bloemen terug te krijgen. Meer water geven! Flink snoeien! Niets mocht baten. Ik dacht erover na de planten op een andere plaats te zetten omdat ze misschien meer zon nodig hadden, maar ik was ook weer bang dat ze dan helemaal dood zouden gaan. Dus leerde ik ermee leven dat er twee mooie, maar groene planten in de hoek van mijn tuin staan.

Totdat… Na ruim anderhalf jaar begint er deze maand toch iets te veranderen in de hoek van mijn tuin. Is het echt waar? Ja hoor, in zijn bescheiden hoekje begint de bougainville opnieuw te bloeien in al zijn schoonheid.

Ik had de moed al opgegeven. Maar deze bougainvilles zijn een bemoediging voor het zendingswerk. Geduld is een schone zaak. Als je het niet meer verwacht, begint er toch iets moois te bloeien!

Aline van de Maat