Voorjaarsactie 2023 #4

Een dorpenwerker in Albanië schrijft zijn moeder een brief. In #3 beschrijft hij de ontmoeting met Artín; een sombere man in een afgelegen dorp. Tot zijn schrik weet de dorpenwerker weinig in te brengen vanuit Gods Woord. Vandaag #4, waar meer hoop in te vinden lijkt.

'Ik vertrek naar Amerika'

Later in januari bezocht ik een dorp waar ik nooit eerder was geweest. Ik kwam het ‘toevallig’ tegen op een verkenningsrit. Ik sloeg het onbekende weggetje in met het idee door te rijden tot ik niet verder kon. En ziedaar, de weg bracht me bij dit dorpje.
Zodra ik uitstapte, zag ik een paar nieuwsgierige dorpsbewoners uit hun voordeur komen. Een vreemdeling trekt de aandacht op zo’n afgelegen plaats. Ik stapte wat rond op straat, en uiteindelijk kwamen een oude man en jongere vrouw op me af. We maakten contact, enkele andere dorpelingen kwamen er ook bij staan, en de uitwisseling kwam op gang.

Tot mijn verrassing bleek Elira, die jonge vrouw, een goedopgeleide docent Engels op het voortgezet onderwijs te zijn. Ze was deze week bij haar ouders op bezoek, in haar geboortedorp. Ze nodigde me uit om de middagmaaltijd te gebruiken in haar ouderlijk huis.
Eenmaal aan tafel wachtte mij de volgende verrassing. Moeder, echt waar, Elira is een christen! In haar studietijd in Tirana is ze in contact gekomen met een christelijke medestudent en dat heeft God gebruikt om Elira tot Hem te trekken.

Na de blijdschap om deze ontdekking bekroop mij een ongelukkige gedachte. Wat doe ik hier, als er al een christen woont? Meteen maakte het gesprek een einde aan die denkrichting. ‘Ik vertrek volgende week naar Amerika’, zei Elira zacht toen haar moeder naar de keuken was gelopen om iets uit de oven te halen.
‘Amerika?’ herhaalde ik voor de zekerheid.
Ze knikte. ‘Ik heb via internet een christelijke man ontmoet, met wie ik zal gaan trouwen. Maar hij woont in Amerika.’
Ik keek naar haar vader en zag in zijn ogen iets van pijn. Meteen begon hij over iets anders te praten en Elira zweeg.

Na de maaltijd namen we afscheid. Ik liep langzaam naar mijn auto. Gelukkig bleven Elira’s ouders bij de deur staan, zodat ik haar nog even alleen kon spreken. ‘Hoe moet het met je ouders, als jij weg bent?’ stelde ik de lastige vraag.
Haar ogen werden vochtig. ‘Mijn broer kan voor hen zorgen, praktisch gezien. Maar ik vind het zo moeilijk dat ik hen nu niet meer goed bereiken kan met het Evangelie.’
Ze sloeg de spijker op z’n kop. Haar vertrek betekent: een christen minder in Albanië. Weer een minder. En we hebben er al zo weinig.

Ik beloofde Elira haar ouders weer te bezoeken na haar vertrek naar Amerika, in de hoop te kunnen getuigen van het offer van Christus. Toen verliet ik het dorp, in verwarring. Ik weet het wel: Christus’ werk is wereldwijd te vinden en de Heilige Geest is niet aan landen of grenzen gebonden. Elira kan in Amerika ook getuige zijn. Maar moeder, het doet pijn dat ze in Albanië gemist wordt.
Zo reed ik terug: worstelend, biddend, verward. En toen ik thuiskwam was ik bevestigd in mijn taak als dorpenwerker. Albanezen hebben het Evangelie nodig, en God wil dat ik hen dat vertel.

Volg de online campagne

Ter gelegenheid van de ZGG Voorjaarsactie 2023 volgen we een 'dorpenwerker' in Albanië bij het werk dat hij doet. In een lange brief aan zijn moeder doet hij verslag van allerlei ontmoetingen. Lees mee in de brief en ontdek voor welke situaties een dorpenwerker kan komen te staan. Let op: de brief is geen historisch verslag, maar een impressie.
Aflevering 1 | Aftrap: Zoeken naar onbereikten
Aflevering 2 | Brief #1: Lieve moeder...
Aflevering 3 | Brief #2: Miserabele plaats
Aflevering 5 | Brief #4: 'God zorgt goed voor ons'
Aflevering 6 | Brief #5: Daar stond een schaap...
Aflevering 7 | Brief #6: Ik drong niet tot hen door
Aflevering 8 | Brief #7: 'Ik zou graag meer willen lezen'

Steun de Voorjaarsactie!

1. Gebruik de machtigingskaart bij dit artikel in de Paulus van maart 2023 (pagina 8-9).
2. Doneer via de doneerpagina op onze website.
3. Gebruik deze Tikkie-link voor een snelle overboeking.
4. Scan onderstaande QR-code voor dezelfde Tikkie-link.